Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE - SLAVIČÍNSKÉ LEGENDY

 

Obrazek

 

Slavičínští internacionalové mají bohatou historii ve svém účinkování v přátelských duelech se svými vrstevníky z oblasti VALAŠSKA, ale i ze vzdálených luhů a hájů.

Založení tzv. „starých pánů“ ve SLAVIČÍNĚ spadá do období 70. let, kdy končící éra slavičínských fotbalistů kolem p. Ivana HOLKA st. byla defacto průkopníky internacionálů v našem městě.

Do mužstva postupně přecházeli další „odpadlíci“ z řad  aktivních fotbalistů a vytvořila se zde velmi silná parta kolem Milana KOVAŘÍKA. První velkou organizační akcí  bylo pořádání memoriálů Ladika HORKÉHO a později i náhle zesnulého Luboše DAĎANA. K důležitému momentu  v historii slavičinských starých pánů dochází v 2. polovině devadesátých let, kdy do mužstva postupně přicházejí hráči z bývalého ligového dorostu SLAVIČÍNA a napojují se zde dvě hráčské generace. Mužstvo začíná pravidelně ve čtvrtek trénovat a nechybí ani zimní příprava ve slavičínské sportovní hale. Tým je velmi kvalitní a téměř 2 roky nepoznává hořkost porážky. Mezi stinné stránky historie legionářů patří tragické úmrtí duše týmu Milana KOVAŘÍKA. Do vedení starých pánů tak usedá Milan PTÁČEK s Petrem KOSEČKEM a Jardou MÁLKEM a mužstvo startuje na turnajích ve VELKÝCH LOSINÁCH a VLACHOVICÍCH. Je sestaven kalendář zápasů a hráči v sezóně odehrají skoro tolik utkání jako v anglické lize! Byly schváleny nové stanovy. Velmi zdařilou akcí je zápas čtyřicátníků s výběrem hvězd a utkání BOLKOVY „11“ ve SLAVIČÍNĚ.Legionáři kosí své soupeře jednoho za druhým a proto si chtěli poměřit své síly s těmi nejlepšími a do SLAVIČÍNA přijíždí ZBROJOVKA BRNO  „78“ . Ve velmi vyrovnaném duelu prohrávají domácí hráči těsně 0:2 . Po letech zde předvedli své umění  K. JARŮŠEK, M. KADLEC, R. KAFKA, J. MAZURA, J. HRON či J. KLIMEŠ.

Dalším soupeřem legionářů nebyl nikdo jiný, než Česká reprezentace a ta nakonec na VALAŠSKU vyhrála  5:2  po brankách R. DRULÁKA, J. ČABALY a FR. VESELÉHO. Součástí utkání  bylo i setkání s panem Josefem MASOPUSTEM, který byl námi pozván do SLAVIČÍNA  u příležitosti oslav 75 let kopané. V současné době je managerem týmu Petr MIKLAS. Největším problémem je nedostatek kvalitních hráčů ve věku 35 až 40 let a nezbývá tedy, než počkat na silné ročníky tzv. „HUSÁKOVÝCH DĚTÍ“ .

Legendy mají svá partnerská místa v moravských VNOROVÁCH, družebním městě SLAVIČÍNA – UHROVCI a nově i ve slovenské LOVČI u ŽIARU nad HRONOM. Mužstvo využívá k tréninkům hřiště FC TVD a umělé trávy v areálu Hrádek a VLÁRA.